«Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών»
Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» είναι κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός. Ιδρυτές του είναι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων (Κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, Λαογράφοι, Θεατρολόγοι, Εκπαιδευτικοί, Ηθοποιοί, Αφηγητές, Ζωγράφοι, Δημοσιογράφοι κλπ). Τα μέλη του διαμένουν και δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο.
Το «Κέντρο» γεννήθηκε το 2006 από την ανάγκη λειτουργίας ενός φορέα, κατάλληλου καλλιτεχνικά και επιστημονικά, να αναλάβει τον σχεδιασμό, τη διοργάνωση και υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αναδεικνύοντας την παγκόσμια λαϊκή παράδοση. Μέχρι σήμερα συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς. Στοχεύει στη διάσωση, ανάδειξη και διάδοση των μύθων, των θρύλων, των παραμυθιών, μέσα από καλλιτεχνικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στοχεύει να αναπτύξει το ενδιαφέρον του κόσμου για τον πλούτο και τη σημαντικότητα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της προφορικής παράδοσης, να τονίσει την ανάγκη προστασίας τους, να καλλιεργήσει και να μεταδώσει ιδεώδη και αξίες που συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις του «Κέντρου» αναπτύσσονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Ιδιαίτερη επιδίωξη είναι η δραστηριοποίηση σε περιοχές γεωγραφικά μειονεκτούσες, όπου είναι περιορισμένες οι ευκαιρίες πρόσβασης σε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Από το 2003 οργανώνει την «Γιορτή Παραμυθιών». Το αρχαιότερο Φεστιβάλ του είδους στην Ελλάδα, είναι διεθνές και πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην Κέα. για μικρούς και μεγάλους.
Από το 2008 λειτουργεί στην Αθήνα την πρώτη «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» στην Ελλάδα και συνεργάζεται με καλλιτέχνες και επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Τμήματα της Σχολής λειτούργησαν στην Θεσσαλονίκη και την Κύπρο.
Το 2011 ίδρυσε την δημιουργική ομάδα «Μύθος» με την οποία υλοποιεί τις καλλιτεχνικές παραγωγές του. Το «Κέντρο» καταγράφει και ερευνά την προφορική παράδοση και έχει αναπτύξει εκδοτική δραστηριότητα που περιλαμβάνει συλλογές παραμυθιών.
Το 2014 ίδρυσε το «Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς» που έχει ως στόχο την ανάδειξη της άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της προφορικής παράδοσης. Βρίσκεται στην Αθήνα, στην περιοχή της Ακρόπολης, και το επισκέπτονται παιδιά και ενήλικες, οικογένειες και σχολεία. Περιλαμβάνει αίθουσες εκθέσεων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και θεματική βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο.
Tον Απρίλιο του 2020 δημιούργησε το «Παραμυθόφωνο» , μία πλατφόρμα ηχογραφημένων παραμυθιών (podcast). Ξεκίνησε την λειτουργία του εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, για την ψυχική στήριξη και ενθάρρυνση του κόσμου σε αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη συνθήκη. Απευθύνεται σε ακροατές όλων των ηλικιών και στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ήρθε πρώτο στην κατηγορία του, στις προτιμήσεις των ακροατών στην Ελλάδα και ακούγεται σε 38 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το «Κέντρο» έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη (Leader+, 2007 και Leader+, 2013-2014), την μετανάστευση (Creative Europe, 2018 και 2020) και έχει λάβει μέρος σε δυο εκπαιδευτικές συμπράξεις Grundtvig (2007-2008 και 2011-2013).
Χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση του προγράμματος πολιτιστικής εκπαίδευσης «Πάμε Σχολείο» (2012-2013) και του εκπαιδευτικού προγράμματος διαπολιτισμικής αγωγής «Ταξίδια Πολιτισμού» (2015-2016 και 2016-2017) και από το Ίδρυμα ΤΙΜΑ για την δημιουργία 30 ηχογραφημένων αφηγήσεων Podcast με θέμα «Ηλικιωμένοι σοφοί και μαγικοί βοηθοί» (2020-2021)
Με σύμμαχο την τεχνολογία το «Κέντρο» ξεκίνησε την προσπάθεια διάδοσης ιστοριών με βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις στο κανάλι του Σπιτιού των Παραμυθιών στο ΥouΤube ΕΔΩ
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
που έχουν αγκαλιαστεί από τον κόσμο και διανύουν μία πετυχημένη πορεία μέσα στο χρόνο είναι:
– Γιορτή Παραμυθιών είναι το αρχαιότερο Φεστιβάλ του είδους στην Ελλάδα, είναι διεθνές και πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην Κέα από το 2003. (Βραβείο αειφορίας «Δάφνη»)
– Φεστιβάλ Αφήγησης στην Αθήνα, κάθε χρόνο (από το 2009)
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ.
Στοχεύοντας στη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων μέσα από εκδηλώσεις και πολιτιστικές δράσεις οι οποίες αναδεικνύουν τη λαϊκή προφορική παράδοση, οργανώνονται ή συνδιοργανώνονται Φεστιβάλ στην Ελλάδα (Λήμνος, Νάξος, Πύργος, Κέρκυρα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη) και Κύπρο
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Leαder+
Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού & Εγγυήσεων Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.(2007) και Αναπτυξιακή Εταιρεία Ελικώνας Παρνασός Α.Ε. (2013, 2014).
– «Έρευνα και καταγραφή λαϊκής προφορικής παράδοσης και διάδοσή της διαμέσου της Γιορτής Παραμυθιών» (2007)
– «Πολιτιστικές Διαδρομές: Φεστιβάλ Μύθων και Παραμυθιών Βοιωτίας» (2013, 2014).
Grundtvig
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Δια Βίου Μάθησης Grundtvig – Ευρωπαϊκές Συμπράξεις :
– LOCAL GOES GLOBAL , Arts, Traditions, Training, Inheritance, Cultures (ATTIC) (2007-2009)
– ΜΥ.Τ.Η.Ο.S-My traditional heritage, our stories (2010-2012)
Creative Europe
Σε συνεργασία με το «Federation of European Storytelling» και την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προγράμματα:
– Storytelling and Refugees (2018)
– Storytelling Issues (2019)
– Bi -stories: Storytelling vice versa (2020)
Erasmus+
«Digging for Gold» που σκοπεύει στην ανάπτυξη μεθόδων αφήγησης ως εργαλεία επικοινωνίας και κοινωνικής αλλαγής. (2020-2022)
«Story Changers» ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω του συνδυασμού της αφήγησης και της εικονικής πραγματικότητας. (2021-2023)
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων:
– «Ταξίδια Πολιτισμού» (2015-2016 και 2016-2017). Εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαπολιτισμικής αγωγής. Υλοποιήθηκε σε 3.000 μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Αττικής και των Δυτικών Κυκλάδων, στο «Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς». Περισσότερα ΕΔΩ
– «Πάμε Σχολείο» (2012-2013). Πρόγραμμα πολιτιστικής εκπαίδευσης. Υλοποιήθηκε σε 35 μη προνομιούχα σχολεία, στα οποία περιλαμβάνονταν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ειδικά σχολεία για παιδιά με αναπηρίες και πολυπολιτισμικά σχολεία.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Το Κέντρο συνεργάζεται με αφηγητές και επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο και με αντίστοιχους φορείς Αφήγησης άλλων χωρών.
Μέλη του Κέντρου έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές συμμετοχές σε διεθνή Φεστιβάλ Αφήγησης και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Είναι μέλος του FEST (Federation of European Storytelling) που στόχο έχει τη διάδοση της Αφήγησης στην Ευρώπη και τη σύμπραξη και συνεργασία οργανισμών για τον σκοπό αυτό.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ «ΚΕΝΤΡΟΥ»
- Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα με την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δήμου Κέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και φορέων του Νησιού (2003 με 2021)
- Φεστιβάλ Αφήγησης στην Αθήνα 2021 στο Σεράφειο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων. 2014 – 2020 στο «Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς», 2010 έως και 2013 στο «Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής» (2011 με την συνεργασία της Νορβηγικής Πρεσβείας) και 2009 σε συνεργασία με το «Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης» και τους φίλους του Μουσείου. Σε χώρους του Μουσείου και της Ακαδημίας Αθηνών.
- Φεστιβάλ Πολύγλωσσων Αφηγήσεων στην Θεσσαλονίκη Μάρτιος 2020 Με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Federation European Storytelling (FEST) και την στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας (Norwegian Ministry of Foreign Affairs) και της Νορβηγικής πρεσβείας στην Αθήνα (Νorwegian Embassy in Athens) και την συνεργασία του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- Φεστιβάλ Μύθων και Παραμυθιών Βοιωτίας «Πολιτιστικές Διαδρομές» (2013, 2014). Υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος Leαder+ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αναπτυξιακή Εταιρεία Ελικώνας Παρνασός Α.Ε.
- Παραμύθια χωρίς σύνορα. Στοχεύοντας στη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων μέσα από εκδηλώσεις και πολιτιστικές δράσεις οι οποίες αναδεικνύουν τη λαϊκή προφορική παράδοση, συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και οργανισμούς στην οργάνωση ή συνδιοργάνωση Φεστιβάλ στην Ελλάδα και Κύπρο
– Παραμυθομέρες Νάξος 2017-2018 (συνεργασία με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου)
– Φεστιβάλ Παραμυθιού Κύπρου «Παραμυθοδρόμιο» (2014 με 2016) (συνεργασία με το Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο»)
– Παιδικό Φεστιβάλ Πύργου «Ρήγας Παιδιόθεν» 2014 (συνεργασία με εκπαιδευτήρια Ρήγας)
– Φεστιβάλ Μύθων και Παραμυθιών Λήμνου (2009 με 2012) (συνεργασία με Δήμο Λήμνου)
– Μαζί μια μέρα στον Άλιμο 2012 (συνεργασία με Περιφέρεια Αττικής)
– Παραμύθια της Νερομάνας στην Πάτρα (2011, 2012) (συνεργασία με Πολύτεχνο)
– Ημέρες Παραμυθιών στην Αγ. Βαρβάρα 2011(συνεργασία με Δήμο Αγ. Βαραβάρας)
– Φεστιβάλ Αραβικού Κόσμου, Κέρκυρα 2011 (συνεργασία με CulturePolis)
- Παιδικό Φεστιβάλ «Λόγου Έκφρασης και Δημιουργίας». (2011, 2012, 2013)
Καλλιτεχνική και επιστημονική οργάνωση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. - Πολύγλωσσες αφηγήσεις παραμυθιών. Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2021. Στον Εθνικό κήπο. Σε συνεργασία με τα μορφωτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα και Πρεσβείες 14 χωρών-μελών της EUNIC Αθήνας, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY), το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων
- Federadion of European Storytelling «Fest». Συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διάσκεψη για την αφηγηματική τέχνη και την ίδρυση ομοσπονδίας για την ευρωπαϊκή αφήγηση: Όσλο 2008, Λωζάννη το 2009 και Λονδίνο 2010, Τολέδο 2011, Βρυξέλες 2012, Ρώμη 2013, Στοκχολμη 2014, Παρίσι 2016. Το 2015 διοργάνωσε το συνέδριο στη νήσο Κέα.
- Παγκόσμια μέρα αφήγησης. Η ελληνική συμμετοχή στο παγκόσμιο ημερολόγιο των εκδηλώσεων. Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. (20 Μαρτίου 2010), Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής (2011, 2013). Το Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς, (2014 – 2019).
- Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Οι αδελφοί Grimm και το λαϊκό παραμύθι: αφηγήσεις, αναγνώσεις, μεταμορφώσεις» που υλοποιήθηκε στην Αθήνα 2012 και συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
- Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Μικρόπολις (Τεχνόπολις, Αθήνα 2012)
- Fabula storytelling International Festival συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στην Κοπεγχάγη (Σουηδία 2012)
- Beyond the Border Wales International Storytelling Festival συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στην Ουαλία (Ηνωμένο Βασίλειο 2012)
- Festival Raccontamiunastoria συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στη Ρώμη της Ιταλίας (2011)
- Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Grundtvig (Εκπαιδευτικές συμπράξεις με ευρωπαϊκές χώρες) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας.(2007-2008 και 2011-2013)
- International Storytelling Festival in Warsaw συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στην Βαρσοβία (Πολωνία 2011)
- Maratón de los Cuentos de Guadalajara συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στην Γουαδαλαχάρα (Ισπανία 2011)
- Συμμετοχή στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Δυτικής Μάνης (2011)
- Συμμετοχή στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ξυλοκάστρου (2011)
- Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο BookCrossing. Λιβαδειά (2011), Αθήνα (2016)
- Την Διεθνή Ημέρα Μουσείων διοργάνωσε εκδηλώσεις σε τρία μουσεία της Ελλάδας, Πάτρα, Αρχαιολογικό μουσείο, Ρέθυμνο, Αρχαιολογικό μουσείο, Θεσσαλονίκη, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (2011)
- Συνάντηση για την Αφήγηση και το Παραμύθι με ομιλίες και αφηγήσεις. Διοργάνωση σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (2011),
- Συμμετοχή σε Ημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: Παιχνίδι, αφήγηση, τεχνολογία αναζητώντας το ψηφιακό ανάλογο της ανθρώπινης παραμυθίας(2010)
- Festival du conte en Uzege. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ αφήγησης στη Νότια Γαλλία (2010)
- Συμμετοχή με αφηγήσεις παραμυθιών στις Γιορτές Κάστρων στην Ρόδο (2009)
- Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κρύας στην Λειβαδιά (2009, 2011)
- Συμμετοχή με αφηγήσεις στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα Vilnius 2009 (Λιθουανία)
- Εκπαιδευτικές δράσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τμήμα ΜΜΕ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τμήμα Κοινωνικής πολιτικής, στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη καθώς και στα Εκπαιδευτήρια Αργύρη-Λαιμού (2008, 2009)
- Η μικρή μέρα και η μεγάλη νύχτα των παραμυθιών. Εκδηλώσεις στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης για τη μικρότερη μέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου (2008)
- Ο Μαγικός Κόσμος των παραμυθιών. Τριήμερη συνάντηση στην Νάξο, για το παραμύθι και την αφηγηματική Τέχνη (αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια) με την συνδιοργάνωση του Δήμου Δρυμαλίας, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης Κυκλάδων. (2008)
- Διοργάνωση 4ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το Παραμύθι «Το Παραμύθι Νουβέλλα-Οριοθέτηση και Κατάταξη» με καλεσμένους Ευρωπαίους Πανεπιστημιακούς με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. (2008)
- Ίδρυση και λειτουργία της πρώτης «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Πλάκα (2008)
- Οργάνωση ημερίδας για την τέχνη του παραμυθά και του ποιητή στο Εργαστήρι Μαιρηβή στην Αθήνα.(2007)
- Οργάνωση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στην θεραπευτική κοινότητα «Νόστος» στον Πειραιά και τη Σαλαμίνα (2007)
- Διοργάνωση εκδηλώσεων αφήγησης παραμυθιών στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας (2006)
- Διοργάνωση Γιορτής Παραμυθιών στην Βέροια με την συνεργασία του Δήμου Βέροιας και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης (2006)
- Εκδηλώσεις αφήγησης αιτιολογικών μύθων από όλο τον κόσμο και παραμυθιών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. (2006)
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Ε.Ο.Τ.
Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών
Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας
Νορβηγική πρεσβεία στην Αθήνα
Πρεσβεία της Σουηδίας,
Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα,
Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα,
Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα,
Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα,
Πρεσβεία της Γεωργίας,
Πρεσβεία της Ρουμανίας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λειβαδιάς
ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ακαδημία Αθηνών
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Nicosia University of Cyprus,
Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ «Vrije Universiteit Amsterdam» (Ολλανδία)
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ίδρυμα ΤΙΜΑ
Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού
Ίδρυμα Ευγενίδου
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Ίδρυμα «Κepes» (Ουγγαρία)
Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δημόσια Κεντρικής Βιβλιοθήκη Βέροιας
Δημόσια Κεντρικής Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς
British Council,
Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος,
Goethe-Institut Athen, ÖSD-Institut Griechenland,
Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών,
Σύλλογος Σουηδικής Γλώσσας,
Czech Association in Greece,
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών – Μορφωτικό Γραφείο της
Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου και το EU DIRECT,
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας,
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,
Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Ρουμανικό Ινστιτούτο Πολιτισμού,
IKY / Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ για τους τομείς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ,
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων
Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας
Κέντρο Στήριξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.
Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D’Arc / Ιερά Μονή Αγίου Ιωσήφ (Ελλάδα),
Εκπαιδευτήρια Αργύρη-Λαιμού
Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Βαρνάβα (Κύπρος)
ΜΟΥΣΕΙΑ
Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης Αθήνας
Μουσείο Νεότερης Κεραμεικής
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Πάτρας
Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου
Μουσείο «Το πλουμιστό Ψωμί» Κύπρου
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Δήμος Κέας
Δήμος Λήμνου
Δήμος Μούδρου
Δήμος Αγ. Βαρβάρας
Δήμος Καβάλας
Δήμος Βέροιας
Δήμος Δρυμαλίας
Δήμος Λεβαδέων
Δήμος Δυτικής Μάνης
Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης
Δήμος Ωρωπού
Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Κυκλάδων
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κέας
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας
Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης Κυκλάδων (ΝΕΛΕ)
Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.
Αναπτυξιακή Εταιρία Ελικώνας Παρνασσός Α.Ε.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού & Εγγυήσεων
Federation of European Storytelling
Centre de Littérature Orale (Γαλλία)
La Maison du Conte (Γαλλία)
Cultural Capital Vilnius 2009 (Λιθουανία)
Amatu Gildija-Handicraft Guild (Λιθουανία)
Cultural Institution i Viddanedi Della Valle Del Belice (Ιταλία, Σικελία),
Francis street Community Education Centre (Ιρλανδία)
Infocenter Tryavna (Βουλγαρία),
Dansk Husflid,Danish Handicraft Society (Δανία),
Haritas, Culture and Art Association in Vidzeme Region (Λετονία)
Asociacion Galega do Xogo Popular e Tradicional (Ισπανία),
Fabula storytelling (Σουηδία)
Festival du conte en Uzege (Γαλλία)
Beyond the Border-Wales International Storytelling Festival (Αγγλία)
Forteller festivalen (Νορβηγία)
Rumi festivalen (Νορβηγία)
Festival Internazionale de Storytelling Raccontamiunastoria (Ιταλία)
Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο» (Κύπρος)
Συστημικό κέντρο δια Λόγου και Τέχνης «Λογοτέχνημα» (Κύπρος)
«Village Storytelling Centre» (Σκωτία / Ηνωμένο Βασίλειο),
«Settle Stories» (Αγγλία / Ηνωμένο Βασίλειο),
«Ars Narrandi» (Γερμανία), «La Xixa» (Ισπανία),
«Fun Lab» (Κροατία).
M.M.C Management Center Ltd (Κύπρος),
Eurocircle Association (Γαλλία),
St. Joseph Mater Boni Consilii School (Μάλτα)
Escola A. Aguilera / Escola Sant Josep (Ισπανία)
Μ.Κ.Ο – ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)
Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής
Σύλλογος για την διάσωση των Αρχαίων Θεάτρων «Διάζωμα»
Σύλλογος Φίλων Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
CulturePolis
Μεσαιωνικό Ρόδον (Διεθνές Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου)
Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης ο Κείος»
Ομάδα αφήγησης Lupus in Fabula
Omegatech / Αλεξανδρίδης Θεοφάνης & ΣΙΑ Ε.Ε. (Ελλάδα)