«Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών»

Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» είναι κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός φορέας. Ιδρυτές του είναι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων (Κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, Λαογράφοι, Θεατρολόγοι, Εκπαιδευτικοί, Ηθοποιοί, Αφηγητές, Ζωγράφοι, Δημοσιογράφοι κλπ). Τα μέλη του διαμένουν και δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Το «Κέντρο» γεννήθηκε το 2006 από την ανάγκη λειτουργίας ενός φορέα, κατάλληλου καλλιτεχνικά και επιστημονικά, να αναλάβει τον σχεδιασμό, τη διοργάνωση και υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αναδεικνύοντας την παγκόσμια λαϊκή παράδοση. Μέχρι σήμερα συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς. Στοχεύει στη διάσωση, ανάδειξη και διάδοση των μύθων, των θρύλων, των παραμυθιών, μέσα από καλλιτεχνικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στοχεύει να αναπτύξει το ενδιαφέρον του κόσμου για τον πλούτο και τη σημαντικότητα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της προφορικής παράδοσης, να τονίσει την ανάγκη προστασίας τους, να καλλιεργήσει και να μεταδώσει ιδεώδη και αξίες που συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις του «Κέντρου» αναπτύσσονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Ιδιαίτερη επιδίωξη είναι η δραστηριοποίηση σε περιοχές γεωγραφικά μειονεκτούσες, όπου είναι περιορισμένες οι ευκαιρίες πρόσβασης σε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Από το 2003 οργανώνει στην Κέα τη «Γιορτή Παραμυθιών» για μικρούς και μεγάλους.

Από το 2008 λειτουργεί την πρώτη «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» στην Ελλάδα και συνεργάζεται με καλλιτέχνες και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Το 2011 ίδρυσε την δημιουργική ομάδα «Μύθος» με την οποία υλοποιεί τις καλλιτεχνικές παραγωγές του. Το «Κέντρο» καταγράφει και ερευνά την προφορική παράδοση και έχει αναπτύξει εκδοτική δραστηριότητα που περιλαμβάνει συλλογές παραμυθιών.

Το 2014 ίδρυσε το «Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς» που έχει ως στόχο την ανάδειξη της άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της προφορικής παράδοσης. Βρίσκεται στην Αθήνα, στην περιοχή της Ακρόπολης, και το επισκέπτονται παιδιά και ενήλικες, οικογένειες και σχολεία. Περιλαμβάνει αίθουσες εκθέσεων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και θεματική βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο.