2 Φεστιβάλ Αφήγησης Δράμας
Μύθων, Ιστοριών και Λαϊκών Παραμυθιών
Το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ Αφήγηση Δράμας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και την πολύτιμη καλλιτεχνική και επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Μελέτη και Διάδοση Μύθων και Παραμυθιών.
Από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024, μικροί και μεγάλοι θα ζήσουν τη μαγεία των παραμυθιών μέσα από αφηγήσεις που θα τους ταξιδέψουν σε τόπους μακρινούς, γεμάτους όνειρα και μύθους. Ο στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει τη ζωντανή προφορική παράδοση, να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και να φωτίσει τη βαθιά παιδαγωγική αξία τους.
Ένα από τα κεντρικά αφιερώματα του φετινού φεστιβάλ είναι η επέτειος των 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο. Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιών στην κυπριακή διάλεκτο, μαρτυρίες, ομιλίες και την προβολή μιας ταινίας animation, με την συμβολή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από κυπριακούς χορούς και τραγούδια, που θα μας συνδέσουν με τις ρίζες και την παράδοση της μεγαλονήσου.
Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν αφηγήσεις για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, από διάφορους πολιτισμούς και παραδόσεις του κόσμου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και εκπαιδευτικά προγράμματα μύθων για σχολικές ομάδες.
Στο φεστιβάλ συμμετέχουν οι ιστορητές: Ανθή Θάνου, Γιώργος Ευγενικός, Ειρήνη Νικολακοπούλου, Νικολέτα Χατζηπολυδώρου, Αμαλία Κανελλοπούλου, η μουσικός Κατερίνα Δούκα, ο συγγραφέας Γεώργιος Χατζόπουλος και το Μουσικό Σχολείο Δράμας.
Στο αφιέρωμα για την Κύπρο, θα έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να ακούσουμε το Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Πολυκάρπου, την ιστορήτρια και θεατροπαιδαγωγό Μαρίνα Κατσαρή, τη μουσικό και αφηγήτρια Ελενίτσα Γεωργίου και τον μουσικό Βαγγέλης Γέττο. Επιπλέον, με την συμβολή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, θα παρουσιαστεί η συγκινητική ταινία «74» του σκηνοθέτη Χαράλαμπου Μαργαρίτη, η οποία ζωντανεύει τις μνήμες του 1974 μέσα από την τέχνη του animation και φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία και τις δοκιμασίες της Κύπρου.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και τραγούδια που θα παρουσιάσει το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας.
Το αφιέρωμα υποστηρίζει ο Σύλλογος Κυπρίων Δράμας.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ έχει αναλάβει ο ιστορητής Γιώργος Ευγενικός.
Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Χαρμούση του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας και η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν και η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας, Άννα Ντινάκη-Κονδυλάκη θα ξετυλίξει το κουβάρι των παραμυθιών κηρύσσοντας την έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Αφήγησης Δράμας, Μύθων, Ιστοριών και Λαϊκών Παραμυθιών.
- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του Δήμου Δράμας.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ.
- ΟΜΙΛΙΑ
«Η πορεία του παραμυθιού: Από την γένεσή του μέχρι σήμερα»
Ομιλητής: Χατζόπουλος Γεώργιος, Συγγραφέας, Πρόεδρος Εταιρείας Δραμινών Μελετών.
ΟΜΙΛΙΑ- ΙΣΤΟΡΗΣΗ. - «Το Παραμύθι, η Παραμυθία και ο Παραμυθάς».
Ιστόρηση: Γιώργος Ευγενικός. Μουσική, τραγούδι: Ειρήνη Νικολακοπούλου.
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Λύκειο των Ελληνίδων/Αίθουσα Χαρμούση
Ώρα 18:00 (Για εφήβους και ενήλικες)
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ. Τοπικοί φορείς.
ΟΜΙΛΙΕΣ
«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Αφιέρωμα στην Κύπρο για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.
Σπαράγματα πένητα χρόνων κρατούν την μνήμη ζωντανή. Όσο υπάρχουν οι ιστορίες οι άνθρωποι θυμούνται, δεν ξεχνούν. «Κι όταν ξυπνώ, θυμάμαι, κι όταν στον ύπνο κρυφτώ, αχ, θυμάμαι. Κι όταν διψώ, θυμάμαι, κι όταν χορταίνω νερό, Κι αν μου πήραν την ψυχή, δεν μου ‘χουν πάρει το κλειδί. Το ‘κανα χρυσό για να στο χαρίσω όταν σε βρω. Κι όλα πια δικά σου θα ΄ναι. Δεν ξεχνώ, σε θυμάμαι».
- «50 χρόνια από την εισβολή»
Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κος. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου.
- «Είναι ώρα… να πούμε τις ιστορίες μας»
Η ιστορήτρια και θεατροπαιδαγωγός Μαρίνα Κατσαρή, κόρη προσφύγων από την βόρεια Κύπρο ανακαλεί τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι πρώτες της παιδικές αναμνήσεις και εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο η φαντασία και οι δευτερογενείς αναμνήσεις, δηλαδή άλλων που εξιστορήθηκαν σε εμάς, καθόρισαν το πώς βλέπει τον πόλεμο, την διαίρεση της Κύπρου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια βιωματικά ψηλάφηση του συλλογικού και διαγενεακού τραύματος που το Κυπριακό συνεχίζει να κληροδοτεί στις γενιές που δεν ανήκουν χρονολογικά στην περίοδο του πολέμου.[Ομιλία στο TedX Nicosia Women (2017].
- «Η αθασιά της Αϊσιές, αν έσιει αθάσια, ας έσιει»
H μουσικός, αφηγήτρια Ελενίτσα Γεωργίου μας ιστορεί: «Το τι συμβαίνει στο νησί μας από το “74 και μετά μοιάζει με έναν γλωσσοδέτη. Οι άνθρωποι μέσα από την ποίηση και τα παραμύθια προσπαθούν να ξεμπερδέψουν τη “γλώσσα” τους και τα συναισθήματά τους. Και όταν είναι έτοιμοι η αθασιά θα τους δώσει το μεγαλύτερο δώρο της, την ελευθερία».
*αθασιά=αμυγδαλιά /*Αϊσιέ= τούρκικο όνομα το οποίο συνδέθηκε με την εισβολή /*ο τίτλος αποτελεί γνωστό κυπριακό γλωσσοδέτη ή αλλιώς ‘καθαρογλωσσιά’
ΙΣΤΟΡΗΣΕΙΣ
- «Μεσαιωνικά Παραμύθια της Κύπρου».
Πρόκειται για παράσταση που δημιουργήθηκε το 2016 και βασίστηκε σε εκτενή έρευνα προφορικών παραδόσεων, ιστορικών ντοκουμέντων και γλωσσικών στοιχείων. Η Μαρίνα Κατσαρή (αφήγηση) και ο Βαγγέλης Γέττος (ακορντεόν, λαούτο, κρουστά) τα βάζουν με τα στοιχειά, τους ρηγάδες και τους σιδερόφραχτους ιππότες της μεσαιωνικής Κύπρου και τραγουδούν τα παθήματα και τα κατορθώματά τους. Οι θρύλοι και τα παραμύθια αποδίδονται στην φυσική τους γλώσσα, την κυπριακή διάλεκτο που έφτασε στα ύστερα μεσαιωνικά χρόνια στην ακμή της. Οι μουσικές επιλογές ακολουθούν τα χνάρια των μεσαιωνικών αρμονιών που μπόλιασαν δημιουργικά την κυπριακή παραδοσιακή μουσική. Εικονοληψία: Μάριος Ιωσηφίδης.
- «Νάμα-Μάνα» (Ιστορία – Μαρτυρία από τα γεγονότα του ’74)
Μια μάνα αψηφώντας τον κίνδυνο αγωνίζεται για το νάμα της ζωής, το μέλλον των παιδιών της. Ιστόρηση: Γιώργος Ευγενικός.
- «Δράκοι του πολέμου» (Ιστόρηση στην κυπριακή διάλεκτο)
Η παράσταση με παραμύθια της λαϊκής προφορικής παράδοσης της Κύπρου, είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, όπου δράκοι μπήκαν και κατέκτησαν το νησί της Αφροδίτης και το μοίρασαν στα δύο. Από την μια θα δούμε την σπίθα ενός μικρόσωμου και έξυπνου παλικαριού που τον τρώει η αδικία και τα βάζει όχι με ένα, ούτε με δυο αλλά με σαράντα δράκους για να φέρει πίσω το νερό στον τόπο του. Από την άλλη, ένας δράκος παίρνει την απόφαση να πάρει την ζωή έξι παλικαριών και μιας λυγερής. Η μάνα της λυγερής όταν μαθαίνει ότι το παιδί της θα βρεθεί στα δόντια του θεριού ντύνεται στα μαύρα και δεν θα ησυχάσει αν δεν δει το παιδί της να επιστρέφει.
Ιστόρηση: Νικολέτα Χατζηπολυδώρου.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
- «74»
Κυπριακή ταινία animation του Χαράλαμπου Μαργαρίτη της εταιρίας παραγωγής: Kimonos Animation Studio. Πρόκειται για μια 16λεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων που πραγματεύεται την κυπριακή τραγωδία του 1974, εστιάζοντας στη μνήμη και στο τραύμα που άφησαν πίσω τους η εισβολή και το πραξικόπημα. Μέσα από ένα αφαιρετικό ταξίδι, η ταινία διερευνά πώς η συλλογική και ατομική μνήμη διαχειρίζεται αυτά τα γεγονότα. Η ταινία αποφεύγει τα τυπικά σύμβολα και αντ’ αυτού προσπαθεί να προσφέρει μια φρέσκια οπτική πάνω στο θέμα, χρησιμοποιώντας στοιχεία από έργα τέχνης, όπως η Γκουέρνικα του Πικάσο, για να αποδώσει την ένταση του τραύματος.
Η «74» έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, όπως το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation Μικρού Μήκους στο φεστιβάλ Raindance στο Λονδίνο και συμμετοχές σε φεστιβάλ όπως της Δράμας και του Τορόντο.
Με την συμβολή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
«Η Κύπρος εν χορώ» (παραδοσιακοί χοροί από τμήμα ενηλίκων του λυκείου των ελληνίδων Δράμας). Διδασκαλία: Γκίκας Δήμος.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Λύκειο των Ελληνίδων/Αίθουσα Χαρμούση
Ώρα 18:00 (Παράσταση για παιδιά)
- «Μια κατσαριδούλα νύμφη, το κουδουνάκι και η νύμφη του φιδιού»Τρεις συναρπαστικές ιστορίες όπου οι ήρωες μέσα από απρόβλεπτες ανατροπές και περιπέτειες ξεπερνούν τις προκλήσεις και τις δοκιμασίες και κατακτούν τον στόχο τους. Η Μαρτίνα Ζοζεφίνα Καταλίνα Κατσαρίδα είναι πεντάμορφη και είναι έτοιμη να διαλέξει γαμπρό. Λίγο πριν καταφθάσουν οι μνηστήρες, η γιαγιά της της δίνει μια σημαντική συμβουλή για να μην κάνει λάθος. Από την άλλη μια βασίλισσα φέρνει στον κόσμο δυο παιδιά, εκ των οποίων το ένα είναι φίδι. Τα χρόνια πέρασαν και ήρθε η στιγμή να παντρευτεί. Και από τότε ξεκίνησε η δική του περιπέτεια. Τέλος, ένα παιδάκι που ζει την ματαίωση αφού όλοι είναι απασχολημένοι και κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει δεν τα βάζει κάτω ώσπου να φτάσει τον στόχο του.
Ιστόρηση: Νικολέτα Χατζηπολυδώρου.
Λυκείου των Ελληνίδων/Αίθουσα Χαρμούση
Ώρα 20:00 (Για εφήβους και ενήλικες)
- «Γυναικών αγώνας… άγονος;»
Επιθυμίες, αγάπες, πανουργίες, αγώνες ελευθερίας! Γυναίκες, γυναίκες που πετούν τα ψεύτικα ξένα πανωφόρια και ντύνονται με πανωφόρια αληθινά γεμάτα γνώση, ένστικτα και τρυφερότητα. Γυναίκες που ακόμα και όταν αποφασίζουν να θυσιαστούν έχουν επίγνωση της αδάμαστης φύσης τους. Γυναίκες που αγωνίζονται ως το τέλος… άραγε είναι άγονη η πάλη τους;
Ιστόρηση επιμέλεια κειμένων: Ανθή Θάνου.
Μουσική επιμέλεια- τραγούδι: Κατερίνα Δούκα.
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Λύκειο των Ελληνίδων/ Αίθουσα Χαρμούση
Ώρα 12:00 (Για όλη την οικογένεια)
- «Το Βασιλόπουλο, η ωραία Κοιμωμένη και οι μαγικές πολιτείες»
Παραμύθια με ηρωίδες και ήρωες που δοκιμάζονται, αλλάζουν κι αποκτούν σοφία μέσα από περιπέτειες, που συναρπάζουν και γοητεύουν! Ταξιδεύουν σε μαγικές πολιτείες, μέρη αλλοτινά και μαγικά, έρχονται αντιμέτωποι με δράκους, μάγισσες, στοιχειά και ανακαλύπτουν τον πλούτο της καρδιάς και την αξία της αγάπης. Ανάμεσα τους και ένα βασιλόπουλο που έμαθε μετά από εκατό χρόνια για την ωραία Λουλουδένια. Πέρασε δοκιμασίες πολλές για να βρεθεί δίπλα της και να της δώσει το φιλί που θα την ξυπνήσει και θα τους αλλάξει την ζωή
Ιστόρηση: Γιώργος Ευγενικός.
Μουσική, τραγούδι, ιστόρηση: Ειρήνη Νικολακοπούλου.
Λύκειο των Ελληνίδων/ Αίθουσα Χαρμούση
Ώρα 18:00 (Για όλη την οικογένεια)
«Μικροί ήρωες μεγάλα κατορθώματα»
Που πας κοριτσάκι; Κοριτσάκι είναι μακρύς ο δρόμος…
Σ’ αυτόν το δρόμο συναντιούνται κοινές θνητές και υπερφυσικές γυναίκες, νεράιδες, γριές, όμορφες και άσχημες μας μιλούν, μας ιστορούν και μας τραγουδούν!
Ιστόρηση, επιμέλεια κειμένων: Ανθή Θάνου.
Τραγούδι-ηχητικά τοπία: Κατερίνα Δούκα.
Λύκειο των Ελληνίδων/ Αίθουσα Χαρμούση
Ώρα 20:00 (Για παιδιά από 8 ετών, εφήβους και ενήλικες)
- «Η κυρά του κάτω κόσμου»
Ένα λαϊκό παραμύθι που αναδεικνύει την ελπίδα, τη θέληση και την αξία της ζωής, μέσα από την ιστορία και τις περιπέτειες ενός παλικαριού που αγωνίζεται να γεμίσει το καντηλάκι της ζωής του με το λάδι της αιώνιας ελιάς. Έρχεται αντιμέτωπος με δράκους και θεριά αλλά και με τον λόγο της κυράς του κάτω κόσμου. Γνωρίζει την αληθινή αγάπη και αποκτά μεγαλύτερη αξία ο αγώνας του για την ζωή. Μία ιστορία ειπωμένη από δύο οπτικές, του κεντρικού ήρωα από την μία και της κυράς του κάτω κόσμου από την άλλη.
Ιστόρηση: Γιώργος Ευγενικός.
Ιστόρηση, μουσική σύνθεση, στίχοι, λούπες, τραγούδι: Ειρήνη Νικολακοπούλου.
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Λύκειο των Ελληνίδων/Αίθουσα Χαρμούση
Ώρα 10:30 (Για όλη την οικογένεια)
- «Οι μουζικάντιδες, Ααααψουυύ… Γίτσες…! και ένα παλιό τσουκάλι»
Τα ζώα ενός χωριού έχουν γίνει άνω κάτω από το φτέρνισμα ενός πραματευτή. Τον ψάχνουν για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Από την άλλη οι μουζικάντηδες των αδελφών Γκρίμ, ένας γάιδαρος, ένας σκύλος, μια γάτα και ένας κόκορας ξεκινούν για να πάνε στην Βρέμη με ένα όνειρο να γίνουν μουσικοί. Ένας χωρικός χάνει στο δρόμο ένα τσουκάλι που γίνεται σπίτι για τους φίλους μας τα ζώα, όχι όμως για πολύ…
Ιστόρηση – εμψύχωση: Νικολέτα Χατζηπολυδώρου.
Λύκειο των Ελληνίδων/ Αίθουσα Χαρμούση
Ώρα 12:00 (Παράσταση για όλη την οικογένεια)
- «Ο χορός των παραμυθιών»
Το «2ο Φεστιβάλ Αφήγησης Δράμας» ολοκληρώνεται παρέα με όλους τους συντελεστές που αφηγούνται παραμύθια γεμάτα περιπέτεια και εκπλήξεις ανάμεσα σε ανθρώπους, ζώα, δράκους και πετούμενα. Ιστόρηση: Ανθή Θάνου, Γιώργος Ευγενικός, Ειρήνη Νικολακοπούλου, Νικολέτα Χατζηπολυδώρου, Αμαλία Κανελλοπούλου. Τραγούδι, ηχητικά τοπία: Κατερίνα Δούκα. Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου.
Συμμετέχει το Μουσικό Σχολείο Δράμας με το Σύνολο Διαπολιτισμικής Παιδείας σε μία Μουσικοθεατρική αφήγηση του λαικού μύθου «Λιγγέτα» της Λίνας Κάσδαγλη.
Υπεύθυνες καθηγήτριες Αγαθή Πάνκου , Θεολογία Μαρία Αραμπτζόγλου.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Λύκειο των Ελληνίδων/Αίθουσα Χαρμούση
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 / Ώρες 09:30-12:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 / Ώρες 09:30-12:00
- «Με τον Θησέα και την Αριάδνη στα ανάκτορα του Μίνωα»
Αφήγηση μύθων από την ελληνική μυθολογία με ήρωες
την Ευρώπη και τον Δία
τον Αιγαία και τον Μίνωα,
τον Θησέα και την Αριάδνη,
τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο.
Η ιστορία ξεκινάει με την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία και την γέννηση του Μίνωα, συνεχίζει στην Αθήνα του Αιγαία και του Θησέα, στην Κρήτη με τον Μινώταυρο και τον μίτο της Αριάδνης και καταλήγει στον Δαίδαλο και τον Ίκαρο.
Ιστόρηση – Επιμέλεια κειμένων: Γιώργος Ευγενικός.
Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου.
ΠΗΓΕΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:Αγγελοπούλου, Άννα, Μπρούσκου Αίγλη, Επεξεργασία παραμυθιακών τύπων και παραλλαγών ΑΤ 300-499, 2 τόμοι, Κ.Ν.Ε. - Ε.Ι.Ε., 1999.
Αγνώστου Άραβα συγγραφέα, Συντίπας, εκδόσεις Ηριδανός Αθήνα 1982
Αλέξέι Τολστόι, Η γρινιάρα κατσίκα , εκδ. Κέδρος, 1984.
Βλαχάκη Μαρία Γυναίκες έξυπνες και θαρρετές: παραμύθια από την παγκόσμια προφορική παράδοση. Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, 2016.
Βλαχάκη Μαρία, Φιλιά που αλλάζουν την ζωή. Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, 2020.
Γιάννα Σέργη, Η Μυρμήγκω και άλλα κλιμακωτά παραμύθια, εκδόσεις Πατάκη, 2021
Ευγενικός, Γ. Παραμύθια της Κέας. Προσωπικό αρχείο με καταγραφές.2007-2023
Εύη Γεροκώστα, Τα χρυσά ροδάκινα της αγάπης, εκδόσεις Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, Αθήνα 2021
Ελληνική μυθολογία, Ι.Θ. Κακριδής, Εκδοτική Αθηνών, 1986
Ελληνικά Παραμύθια εκλογή Γ.Α. Μέγα, σειρά πρώτη, Εστία 2014
Ελληνικά Παραμύθια εκλογή Γ.Α. Μέγα, σειρά δεύτερη, Εστία 2014
Ζουράρη Μαρία, Με τα μάτια της καρδιάς: παραμύθια ομορφιάς και ασχήμιας από την παγκόσμια παράδοση. Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, 2018
Ζησιμος Βιρβίλης, Παραμύθια της Πάτμου, Ιδιωτική εκδοση, 1996
Ιωάννου Γιώργος, Παραμύθια του λαού μας, Ερμής, Αθήνα 2008
Κώστας Καφαντάρης. Ελληνικά λαϊκά παραμύθια, τόμος Α και Β. Ποταμός, 2005.
Θάνου Ανθή - Νεραντζάκη Χρύσα, Κικιρίκουουου Κλιμακωτα παραμύθια για παιδιά, , εκδ. Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, 2022
Θάνου Ανθή, Παραμύθια. Προσωπικό αρχείο με καταγραφές. 1999-2019
Μανιά Χριστίνα, Σταχτοπούτες του κόσμου, εκδόσεις MAMAYA, 2015
Μαργκεριτ Γιουρσενάρ, Διηγήματα της Ανατολής, εκδόσεις Χατζηνικολή, Αθήνα 1980
Clarissa Pinkola Estes, Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους, εκδόσεις Κέλευθος, Αθήνα 2020
Κυπριακά παραμύθια, Νέαρχος Κληρίδης, εκδ. Πολιτιστικό Ίδρυμα Νέαρχου Κληρίδη, 2016
Ο δράκος και η λυγερή, Πηγή, Φιδόδεντρο, https://fidodendro.blogspot.com. Ανάρτηση στο διαδίκτυο, 2010.
Ο Σπανός τζι’ οι σαράντα δράτζιοι, Χαμπής Τσαγγάρης,, Ιδιωτική, 2010
Ο πρίγκιπας Λίντορμ-Παραμύθι από την Σουηδία, Πηγή: www.youtube.com , τελευταία ακρόαση 10/09/2024
Οι μουσικοί της Βρέμης, επιμ. Μπραβου Βάλια, μετ. Μαίρη Γραμμένου,2004.
Παραμύθια από την Περσία, μετάφραση Γιάννης Βαλούρδος, εκδόσεις Απόπειρα Αθήνα 1994
Παναγιώτης Κούλελης, προσωπικό αρχείο, Θεσσαλονίκη 2010
Παραμυθόφωνο, Η νύφη του φιδιού και τα εφτά φύλλα του κρεμμυδιού, αφήγηση Γιώργος Ευγενικός, τελευταία ακρόαση 10/9/2024
Παραμυθόφωνο, «Τα μαγικά φταρνίσματ», κείμενο Μαρία Ζουράρη, αφήγηση Γιώργος Ευγενικός, τελευταία ακρόαση 13/9/2024.
ΡΟΝΤΑΡΙ ΤΖΑΝΙ, Παραμύθια από όλο τον κόσμο, εκδόσεις Gutemberg , 2001
Το Κουντουνάκι, Αγνή Στρουμπούλη, εκδ. Καλειδοσκόπιο,2013
Τ' Αη Γιωρκού, Αλκίνος Ιωαννίδης, Πηγή, www.youtube.com.Τελευταία θέαση 9/2024