Παραμυθόφωνο
Παντού και πάντοτε οι ιστορίες μοιράζονται τον αέρα μας και φωτίζουν τον δρόμο μας.Υπάρχουν για να διαδίδονται και όσο οι άνθρωποι υπάρχουν θα υπάρχουν και οι ιστορίες τους. Μύθοι, παραμύθια, θρύλοι, παραδόσεις του λαού μας και διαφορετικών λαών από κάθε γωνιά της γης, συναντώνται στο Παραμυθόφωνο και περιμένουν να ακουστούν, να μοιραστούν, να διαδοθούν.
Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: ΥΠΑΤΙΑ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το έκτο επεισόδιο της σειράς PODCAST “Επιστήμονες που «Εύρηκαν» για την Ανθρωπότητα” είναι αφιερωμένο στην Υπατία,
Διαβάστε περισσότερα και ακούστε την ιστορία ΕΔΩ«Φιλήμων και Βαυκίς»
Ιστορία από την Ελληνική μυθολογία.«Ας κατέβουμε στη Γη να δούμε από κοντά αν οι άνθρωποι είναι καλόψυχοι ή άπονοι είπε ο Δίας στον Ερμή. Θα τους δοκιμάσουμε και θα δούμε με τα ίδια μας τα μάτια ποια είναι η αλήθεια». Οι δυο θεοί άφησαν για λίγο το παλάτι τους στον Όλυμπο και ξεκίνησαν το ταξίδι τους στον κόσμο των θνητών, ώσπου μια μέρα έφτασαν στο σπίτι του Φιλήμονα και της Βαυκίδος.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΔΩ«Η αρκούδα και οι κόρες του γέροντα»
Ένα παραμύθι από την προφορική παράδοση της Ρωσίας.Η μεγάλη κόρη έψησε το ψωμί και ακολούθησε το μονοπάτι για να το πάει στον πατέρα της. Χάθηκε και βρέθηκε στη φωλιά μιας θεόρατης αρκούδας. Τώρα αρχίζουν οι περιπέτειες για τις αδελφές της και τον γέροντα πατέρα της.
«Ένας άντρας νοικοκύρης» Παραμύθι από τη Νορβηγία (4+)
Το παραμύθι «Ένας άντρας νοικοκύρης» είναι ένα αστείο παραμύθι με απολαυστικές σκηνές γέλιου. Πρόκειται για μια χαριτωμένη αντιπαράθεση των δυο φύλων ως προς τις παραδοσιακές τους εργασίες. Ένας άντρας θεωρεί πως η δουλειά του στα χωράφια είναι πολύ κοπιαστική, σε σύγκριση με τις ξεκούραστες δουλειές της γυναίκας του στην καλύβα, το κελάρι και τον στάβλο. Η γυναίκα του προτείνει μια απλή ανταλλαγή εργασιών για μία και μόνο ημέρα και εκείνος κάνει τα πάντα άνω κάτω. Έτσι, ύστερα από τα άδικα λόγια έρχεται η δικαίωση και η αναγνώριση. Είναι εύκολο τελικά να κρατά κανείς ένα νοικοκυριό;
ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΜΠΛΑΚΓΟΥΕΛ: Επιστήμονες που «Εύρηκαν» για την Ανθρωπότητα
Η Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ υπήρξε μια γυναίκα που υπερασπίστηκε με πάθος τη συμμετοχή των γυναικών στην ιατρική επιστήμη.
8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Η ιστορία της Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ αφιερώνεται στις γιατρίνες και νοσηλεύτριες και όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται στα νοσοκομεία, τους χώρους φροντίδας και περίθαλψης, τα ερευνητικά κέντρα, για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Η Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ υπήρξε μια δυναμική γυναίκα που πάλεψε για το όνειρό της και την ιατρική επιστήμη, την υγεία και τη ζωή των ασθενών της, την ιατρική εκπαίδευση των γυναικών.
Ακούστε την ιστορία και διαβάστε περισσότεραΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ: Επιστήμονες που «Εύρηκαν» για την Ανθρωπότητα
Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς Επιστήμονες που “εύρηκαν” για την Ανθρωπότητα, είναι βασισμένο στη ζωή του Ερατοσθένη, του επιφανούς μαθηματικού, αλλά και ονομαστού αστρονόμου και γεωγράφου, αξιόλογου γεωδαίτη και δεινού ρήτορα της αρχαιότητας, ο οποίος επί περίπου 40 χρόνια διετέλεσε Διευθυντής της περίφημης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ«Παραμύθια και παραδόσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς»
Απολαύστε στο Παραμυθόφωνο τα χριστουγεννιάτικα podcasts με παραμύθια και παραδόσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που παρουσιάζουμε σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).
Με έμπνευση από λαϊκές αφηγήσεις και παραμύθια από όλο τον κόσμο, τέσσερις χριστουγεννιάτικες ιστορίες αποκαλύπτουν τα καμώματα των καλικαντζάρων αλλά και έθιμα που σχετίζονται με τη βασιλόπιτα, μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ«Η Κουρελοσκουφίτσα» Παραμύθι από τη Νορβηγία»
Το παραμύθι «Η Κουρελοσκουφίτσα» είναι ένα αστείο και περιπετειώδες μαγικό παραμύθι για την ομορφιά της διαφορετικότητας. Εξυμνεί τη σπουδαιότητα του να είσαι ο εαυτός σου, αυτό που θέλεις να είσαι και που μόνο εσύ έχεις επιλέξει. Όταν είσαι αληθινός, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που σε εκτιμούν και σε αγαπούν για αυτό ακριβώς που είσαι.
«Διαβάστε περισσότερα »Το παραμύθι του Χρόνη και του Χρόνου στην 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και το «Παραμυθόφωνο» συμμετέχουν στην διαδικτυακή 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (Πέμπτη 19 έως και Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020).
Ειδικά για την 17η Έκθεση Βιβλίου σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από την «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» του Τμήματος Θεσσαλονίκης ένα διαδραστικό «παραμύθι» με θέμα τον χρόνο που είναι και η γενική θεματική της έκθεσης.
Η παρουσίαση του «παραμυθιού» γίνεται με τη μορφή διαδραστικού (interactive) βίντεο που δίνει τη δυνατότητα στον θεατή-ακροατή να επιλέγει σε συγκεκριμένα σημεία της ιστορίας την πορεία του ήρωα. Για παράδειγμα, ανάμεσα σε δύο διαθέσιμες επιλογές, μπορεί να επιλέξει τον επόμενο πλανήτη στον οποίο θα ταξιδέψει ο ήρωας.Το «Παραμυθόφωνο»
Το «Παραμυθόφωνο» ξεκίνησε τη λειτουργία του με ηχογραφημένες αφηγήσεις podcasts από τον αφηγητή μας Γιώργο Ευγενικό. Ήδη έχουν αναρτηθεί αφηγήσεις ιστοριών από μακρινούς τόπους και λαούς, και μπορείτε να τις ακούσετε μέσω της ιστοσελίδας μας ΕΔΩ αλλά και από εφαρμογές podcast στο κινητό σας.
Περισσότερα για τα Podcast μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ